Wachtruimten, een hele beleving

Hoewel de meeste ziekenhuizen bezig zijn met het terugdringen van wachttijd op poliklinieken, blijft wachten in poliklinieken noodzakelijk kwaad. We zien de hypermoderne wachtruimten met healing environment opkomen, maar de realiteit is dat nog veel wachtruimten uit de oertijd stammen. Jammer, want met kleine aanpassingen kan de beleving verbeteren en stress verminderen.

Ongemakkelijk

Ongemakkelijk heen en weer geschuif op een ongemakkelijke stoel, 1 cm tussen jou en je buurman, oogcontact vermijdend. Waarom geen leestafel en zithoekjes in plaats van een kring van stoelen? Waarom de posters  over aandoeningen niet vervangen door kunst?

Achtergrondmuziek

Dan het fenomeen achtergrondmuziek. “Nee, daar krijgen we klachten van”, hoorde ik laatst in een training. Denk je dat er gasten zijn in supermarkten en pretparken die zich niet ergeren aan de vrolijke muziek? Natuurlijk! Maar er zijn andere redenen waarom muziek nuttig is. Muziek geeft rust, ontstresst en zorgt voor meer privacy.

Nummertje trekken

Dan de ontvangst aan de balie. Nummertjes trekken en hoge balies waar je alleen een hoofd van de medewerker ziet, geen koffie/thee, boodschappen over wat je allemaal niet mag, het zou verboden moeten worden!

Tips van ambassadeurs van gastvrijheid

Waarom gasten niet ontvangen met hun naam zoals in een hotel? Dan een tip van een ambassadeur van gastvrijheid: bij ontvangst noteren we de tijd. Wanneer de gast langer moet wachten dan 20 minuten geven we hem een bon voor het restaurant of uitrijkaart. Het gevolg? Blije gasten en verkorting van de wachttijd omdat medewerkers er een uitdaging van maken om zo min mogelijk tegoedbonnen uit te geven.

Ik merk dat medewerkers op de werkvloer vaak de beste ideeën hebben, maar vaak het gevoel hebben dat er geen mogelijkheden zijn voor een wachtruimte upgrade. Leuke opdracht: presenteer je droomwachtruimte en het beste idee gaan we toepassen!

Meer inspiratie, tips en tools?
Gastvrijheid in Bedrijf - Community
Gerelateerde berichten
Ken jij de Gastvrijheid in Bedrijf Community al?
  • Elke dag nieuwe inspiratie, ideeën en inzichten op het platform
  • Vergroot je netwerk met >200 gastvrijheidsleiders uit allerlei branches
  • Toegang tot de online Hospitality Academy met >200 e-learning lessen & DIY tools
  • Online live sessies en Hospitality Talks volgen en terugkijken