Filoxenia

Filoxenia is een Grieks woord dat betekent ‘liefde voor vreemden’. Het concept van filoxenia gaat terug tot de oude Griekse samenleving, waar gastvrijheid werd beschouwd als een heilige plicht. Het gaat niet alleen om het verwelkomen van vreemden in huis, maar ook om het tonen van vriendelijkheid en respect voor iedereen die zich in de gemeenschap bevindt. In de Griekse cultuur staat filoxenia voor gastvrijheid, warmte, oprechtheid en genereusheid.

Een gastvrije reis om de wereld - Filoxenia

Kunst van gastvrijheid

Als je op zoek bent naar manieren om de gastvrijheid in je organisatie te verbeteren, dan is het de moeite waard om te kijken naar de Griekse kunst van “Filoxenia”. Het is een term die vaak wordt gebruikt in Griekenland en staat voor de kunst van gastvrijheid en het verwelkomen van vreemden.
Filoxenia heeft een lange geschiedenis in Griekenland en gaat terug tot de tijd van de oude Grieken. In de oudheid werd gastvrijheid gezien als een heilige plicht en was het belangrijk om gasten goed te behandelen, ongeacht hun afkomst of sociale status.
Tegenwoordig wordt Filoxenia nog steeds gezien als een belangrijke waarde in de Griekse cultuur en het dagelijks leven. Het gaat niet alleen om het bieden van een warm welkom, maar ook om het tonen van respect, vriendelijkheid en vrijgevigheid.

Hoe kun je Filoxenia in jouw bedrijf toepassen? Hieronder vind je een aantal praktische tips: 

  1. Toon respect: Toon respect voor de gasten door hun persoonlijke ruimte en privacy te respecteren. Begroet gasten met een glimlach en behandel ze met hoffelijkheid en beleefdheid.
  2. Bied warmte: Zorg voor een warme en vriendelijke sfeer door een gastvrije omgeving te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van warme kleuren, comfortabele meubels en persoonlijke decoratie.
  3. Wees gastvrij: Maak gasten zich welkom en thuis door ze te begroeten bij binnenkomst en ze te begeleiden naar hun bestemming. Bied gasten bijvoorbeeld een glas water aan of bied aan om hun bagage te dragen.
  4. Wees vrijgevig: Zorg ervoor dat gasten zich speciaal voelen door hen iets extra’s te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door gratis drankjes of snacks aan te bieden of door een speciale korting te geven op hun volgende bezoek.
  5. Toon interesse: Toon oprechte interesse in de gasten door naar hen te luisteren en vragen te stellen. Door aandacht te besteden aan hun behoeften en wensen, kun je beter inspelen op hun verwachtingen en de gastervaring verbeteren.
  6. Bedank de gasten: Bedank gasten voor hun bezoek en laat hen weten dat je hun aanwezigheid waardeert. Een dankwoord kan een groot verschil maken in hoe de gasten zich voelen en hun tevredenheid over de ervaring.

In het kort, Filoxenia is meer dan alleen gastvrijheid. Het is een kunstvorm die zich richt op het bieden van een onvergetelijke gastervaring door respect, vriendelijkheid en vrijgevigheid te tonen. Door de principes van Filoxenia toe te passen, kunnen bedrijven de klanttevredenheid verhogen en een sterke merkidentiteit opbouwen. Dus, als je op zoek bent naar manieren om de gastvrijheid in jouw organisatie te verbeteren, overweeg dan Filoxenia als inspiratiebron en gebruik deze praktische tips om het toe te passen.

Gastvrij Leiderschap

Over Laura de la Mar

Laura de la Mar zet zich als gastvrijheidsstrijder in om mensen bewust te maken van de kracht van gastvrijheid en te helpen om gastvrije teams en bedrijven te creëren. Met veel passie en bevlogenheid helpt ze als trainer, coach, adviseur en spreker mensen uit diverse branches om gastvrijheid te ontwikkelen en borgen, leiderschap te ontwikkelen en teams in beweging te krijgen. Laura is daarnaast auteur, trotse eigenaar van Gastvrijheid in Bedrijf en oprichter van de Gastvrijheid in Bedrijf Community.

“Gastvrijheid is de rode draad en grootste passie in mijn leven. Ik heb echt de leukste baan ter wereld! Hoe gaaf is het als je mensen elke dag mag inspireren en helpen om zelf het verschil te maken. Gastvrijheid is de sleutel tot succes voor mensen en bedrijven.”

Bekijk hier het profiel van Laura.

Meer inspiratie, tips en tools?
Gastvrijheid in Bedrijf - Community
Gerelateerde berichten
Ken jij de Gastvrijheid in Bedrijf Community al?
  • Elke dag nieuwe inspiratie, ideeën en inzichten op het platform
  • Vergroot je netwerk met >200 gastvrijheidsleiders uit allerlei branches
  • Toegang tot de online Hospitality Academy met >200 e-learning lessen & DIY tools
  • Online live sessies en Hospitality Talks volgen en terugkijken