De kok als gastheer (Geplaatst in Kokskoerier)

Het Koskgilde en het Gastvrijheidsgilde horen bij elkaar als broer en zus, of nog beter als zwart en wit. Iedere uitgave van de Koks Koerier laten we daarom een vooraanstaand gastvrijheidspersoon aan het woord. Laura de la Mar is bestuurslid van het gastvrijheidsgilde, co-auteur van het boek “Mood Maker”, helpt als adviseur/trainer/coach/spreker allerlei bedrijven en organisaties om gastvrijheid te verbeteren en is oprichter van het platform gastvrijheidinbedrijf.nl

Graag neem ik u mee naar twee memorabele momenten wanneer een kok mij verrast heeft. Het kan al weer een lange tijd geleden zijn, maar het diner “bij Mette” in Linschoten kan ik mij nog goed heugen. Naast dat alle gangen voortreffelijk smaakten, verrasten zowel de gastvrouw als de kok een belangrijke rol in mijn beleving. Na de laatste gang schoof de chef kok even aan om te vragen hoe we het diner hebben ervaren. Samen dronken we een heerlijk glas wiskey en spraken over onze beleving als toerist in Linschoten. Wij voelden ons thuis!

Een ander moment was bij restaurant Avocado in Amersfoort. Hier kwam de chef kok speciaal voor ons uit de keuken om afscheid te nemen. Hij vroeg echt door om te vragen hoe wij het diner hebben ervaren. Het was geen retorische vraag maar een oprechte vraag om feedback. Heel bijzonder, terwijl het eigenlijk heel normaal zou moeten zijn. Deze twee momenten waren voor mij verrassend omdat de kok vaak onzichtbaar is in de meeste restaurants. Een gemiste kans.

Ookal is het gerecht goed of zelfs excellent, als de gastvrijheidsbeleving niet in orde is, komt de gast niet meer terug. Recent onderzoek laat zien dat tevreden gasten (score 7 of 8) niet per se loyaal zijn. De volgende keer gaat hij op zoek naar een nog betere beleving bij de buren. Alleen wanneer je een memorabel moment creëert (score 9+) komt de gast terug. Die memorabele momenten worden vooral gecreëerd door het gastheerschap. Ook het gastheerschap van de witte brigade! Want koks zijn ook gastheren. Iedere medewerker speelt immers een rol in de totaalbeleving van de gast.

Laatst kon ik als gast mee “genieten” van de perikelen van het liefdesleven van een kok door het volume van het gesprek in de keuken. Dat restaurant sla ik de volgende keer over! Gastheerschap is gratis. Gastvrijheid is daarom dé kans om je te onderscheiden in de crisis. En je krijgt er heel wat voor terug: mond-tot-mond reclame, positieve social media reacties, hogere besteding en fooi en terugkerende gasten. En oh ja, het is vooral heel erg leuk. Je krijgt er veel complimenten en positieve energie voor terug. Geef iedere gast daarom een gastvrije totaalbeleving, van ontvangst tot afscheid.

Geef (opr)echte aandacht, en je krijgt er veel voor terug.

Meer inspiratie, tips en tools?
Gastvrijheid in Bedrijf - Community
Gerelateerde berichten
Ken jij de Gastvrijheid in Bedrijf Community al?
  • Elke dag nieuwe inspiratie, ideeën en inzichten op het platform
  • Vergroot je netwerk met >200 gastvrijheidsleiders uit allerlei branches
  • Toegang tot de online Hospitality Academy met >200 e-learning lessen & DIY tools
  • Online live sessies en Hospitality Talks volgen en terugkijken