Een compliment geven, het lijkt zo makkelijk. Iemand een schouderklopje geven, zeggen dat hij goed werk heeft geleverd of iemand vertellen dat hij een leuke broek aanheeft. We vinden het allemaal fijn om een compliment te ontvangen, maar er een uitdelen is nog niet vanzelfsprekend. Wat jammer is, want uit onderzoek blijkt dat complimenten meer motiveren dan cadeaus, een promotie of geld.

Het krijgen van een compliment zorgt voor een verhoging van de hoeveelheid dopamine (ook wel “geluksstofje” genoemd) in je hersenen, dit resulteert in meer blijdschap en genot. Dit gun je toch iedereen?! Maar hoe geef je nou een goed compliment? Hieronder vind 7 korte stappen die ervoor zorgen dat jij een goed compliment kan geven.

 1. Zorg ervoor dat je een concreet compliment geeft en geef duidelijk aan wat de ander heeft gedaan wat je zo goed vindt.
 2. Geef het compliment altijd vanuit de ik-vorm. Hiermee geef je aan dat het jouw compliment is.
 3. Je compliment is altijd positief Je complimenteert iemand op wat hij/zij heeft gedaan. Niet wat hij/zij heeft nagelaten.
 4. Geef het compliment het liefst face to face. Je non-verbale houding zet je compliment kracht bij.
 5. Richt je compliment het liefst op één persoon en niet op een hele groep. Als een compliment in de groep wordt gegeven wordt deze minder goed opgepakt.
 6. Overdrijf niet. Zorg ervoor dat je je compliment of lichaamshouding niet overdrijft. Hierdoor kan het compliment in twijfel worden getrokken.
 7. Originaliteit en variatie worden gewaardeerd.

Nu je weet waarom en hoe je een compliment geeft ben je vast ook benieuwd naar het effect van jouw compliment. Waardering is een van de belangrijkste basisbehoeftes van ons allemaal. Een compliment zorgt ervoor dat we in deze behoefte gezien worden. Van je fouten leer je, dit is iets wat je vaak hoort. Het is ook zeker maar, maar je groeit door je successen. Je helpt een ander groeien als je hem/haar een succes laat ervaren. De makkelijkste stap hierin is een goed compliment.

En dan, naast alle dingen die je de ander hebt laten ervaren met jouw geweldige compliment haal je er zelf ook voldoening uit. Door spiegelneuronen in onze hersenen geniet je als gever van het compliment mee met de glimlach van de ander. Dus ga snel aan de slag! Strooi met complimenten! Ze zijn gratis, en het resultaat is onbetaalbaar!

Een complimenteuze week- en hartelijke groeten,
Jurre Blokhuis

Meer inspiratie, tips en tools?
Gastvrijheid in Bedrijf - Community
Gerelateerde berichten
Ken jij de Gastvrijheid in Bedrijf Community al?
 • Elke dag nieuwe inspiratie, ideeën en inzichten op het platform
 • Vergroot je netwerk met >200 gastvrijheidsleiders uit allerlei branches
 • Toegang tot de online Hospitality Academy met >200 e-learning lessen & DIY tools
 • Online live sessies en Hospitality Talks volgen en terugkijken