Hilarisch leerzame rollenspellen a.d.h.v. het regiemodel

Het regiemodel is een leuke en actieve, maar vooral veilige manier om een rollenspel te doen. Rollenspellen zijn effectieve leervormen maar worden vaak als spannend ervaren. Deze werkvorm is succes gegarandeerd.

Bereid je goed voor!

Twee “acteurs” bereiden een herkenbare casus voor die ze gaan uitspelen voor een groep. Bijvoorbeeld het ontvangst van een gast, omgaan met een “lastige” gast of klacht, etc. De een speelt de gast, de ander is de medewerker die ongastvrij speelt. Het is de bedoeling dat in de scene de communicatievaardigheden en houding bewust “fout” ingezet worden. De rol van de medewerker zal tijdens het rollenspel worden aangestuurd door de groep. De andere gastrol wordt beïnvloed door de aangestuurde rol en verandert dus vanzelf.

Stap 1. speel het rollenspel zoals het niet hoort

Leg de medewerkers uit dat jullie een rollenspel gaan doen waarin je laat zien hoe gastvrijheid werkt (niet dus ;-)…). De medewerkers hebben zich niet voorbereid, nemen geen initiatief en durven niet in te breken (subassertief). Hopelijk ontstaat er wel een hoop gelach en geroep.

Stap 2. speel nogmaals en laat medewerkers aanwijzingen geven

Vervolgens starten de acteurs voor de tweede keer aan het spel en dan mogen de deelnemers stop roepen op een moment waarvan zij vinden dat de medewerker anders zou kunnen reageren. De trainer verzamelt enkele tips en speelt die door aan de acteurs, die de tips meteen in het spel toepassen. Dit heeft effect op beide rollen. Vervolgens spelen de acteurs weer iets onhandigs en wordt er weer stop geroepen. Dit spel kan net zo lang gespeeld worden totdat de deelnemers tevreden zijn over het gesprek.

Op zoek naar meer werkvormen? Klik dan hier! 

Meer inspiratie, tips en tools?
Gastvrijheid in Bedrijf - Community
Gerelateerde berichten
Ken jij de Gastvrijheid in Bedrijf Community al?
  • Elke dag nieuwe inspiratie, ideeën en inzichten op het platform
  • Vergroot je netwerk met >200 gastvrijheidsleiders uit allerlei branches
  • Toegang tot de online Hospitality Academy met >200 e-learning lessen & DIY tools
  • Online live sessies en Hospitality Talks volgen en terugkijken