Mood Board

Plaatjes spreken meer dan woorden. Waarom gastvrijheid niet visueel maken? Het maken van een Mood Board is een goede tool om te gebruiken bij het ontwikkelen van gastvrijheid. Een Mood Board is een creatieve compositie van beeldelementen die een sfeer oproepen. Het visualiseert een visie, ambitie, situatie of gevoel. Het schept een compleet beeld en je doet er nieuwe ideeën mee op. We geven graag tips hoe je een Mood Board maakt en hoe je de werkvorm kan gebruiken in relatie tot gastvrijheid.

Hoe maak je een Mood Board?

 1. Ga op zoek naar plaatjes, woorden, zinnen, voorwerpen, foto’s en andere beeldende voorwerpen en materialen die bij het thema passen en jou aanspreken. Je kunt hiervoor oude magazines gebruiken.
 2. Bekijk de verzamelde materialen en analyseer waarom je ze gekozen hebt. Maak een selectie van materialen die het meest bij het onderwerp passen.
 3. Je neemt een groot stuk papier waarop de gevonden materialen kunnen worden bevestigd. Je kunt ze netjes rangschikken of kris kras door elkaar, schuif net zo lang tot je tevreden bent met het eindresultaat.
 4. Maak een foto van het eindresultaat en presenteer je Mood Board door anderen te vertellen wat de teksten en afbeeldingen voor jou betekenen. Nodig de ander uit om over het onderwerp in gesprek te gaan.

Wat heb je nodig?

 • Een groot vel papier (flip-overvel, poster of A3-papier) of prikbord.
 • Schaar, lijm, plakband.
 • Materiaal om uit te knippen: magazines, kranten, etc.
 • Andere mogelijke materialen zijn memo’s, stiften, stickers, etc.
 • Een fotocamera om het eindresultaat vast te leggen.

Hoe kan je Mood Boards gebruiken bij het ontwikkelen van gastvrijheid?

Ronald Borst, teammanager facilitair bij Zorgbalans, geeft ons een aantal tips:

“Maak een sfeerindicatie over de gastvrije uitstraling. Je kan het presenteren aan collega’s en gebruiken bij werkoverleggen om met elkaar in gesprek te gaan. Het voordeel is dat ieder zijn denkwijze over een bepaald plaatje of tekst kan geven, zo creëer je snel een discussie met elkaar en een stuk bewustwording.”

Het Mood Board kan je dus op verschillende manieren toepassen. Je kunt het individueel maken of met een groep of team. Wanneer je samen een Mood Board maakt, ontstaan er vaak interessante discussies. Mogelijke thema’s zijn:

 1. Wat betekent gastvrijheid voor jou?
 2. Waarin onderscheid jij/het team zich in gastvrijheid?
 3. Wat is de ultieme gastvrijheidsbeleving op onze afdeling/locatie?
 4. Wat zijn kansen en verbetermogelijkheden op het gebied van gastvrijheid?
 5. Wie zijn onze gasten en wat zijn hun wensen/behoeften?

Digitale Mood Boards

Er zijn ook allerlei digitale mogelijkheden om Mood Boards te maken. Pinterest is een voorbeeld. Hier vind je mijn digitale Mood Board over gastvrijheid. Hier vind je een overzicht van enkele websites.

Mood Board Gastvrijheid

Wil jij je verder bekwamen in het ontwikkelen van gastvrijheid?

Lijkt je het ook wat om zelf trainingen te geven in gastvrijheid in jouw bedrijf of organisatie? Gastvrijheid in Bedrijf helpt je graag. Het train de trainer programma helpt jou om succesvol gastvrijheid te ontwikkelen en borgen. Interesse? Neem dan contact met ons op.

Meer inspiratie, tips en tools?
Gastvrijheid in Bedrijf - Community
Gerelateerde berichten
Ken jij de Gastvrijheid in Bedrijf Community al?
 • Elke dag nieuwe inspiratie, ideeën en inzichten op het platform
 • Vergroot je netwerk met >200 gastvrijheidsleiders uit allerlei branches
 • Toegang tot de online Hospitality Academy met >200 e-learning lessen & DIY tools
 • Online live sessies en Hospitality Talks volgen en terugkijken