stress sensitieve communicatie

Wat is stress sensitieve communicatie? 

Wist je dat chronische stress veel impact heeft op het brein, vooral op de denk- en gedragsregulatiefuncties? Deze functies stellen ons in staat om doelen te bereiken. Hierdoor kan de betreffende persoon nl. moeilijker focus houden of zijn/haar emoties onder controle houden. Des te belangrijker voor de dienstverlener om de communicatie zo aan te passen, dat deze stress-verlagend werkt. Echt contact en vertrouwen tussen dienstverlener en de klant, cliënt, gast of patiënt is dus cruciaal! De medewerker geeft het gevoel naast de persoon te staan, in plaats van er tegenover of erboven. Dat is Stress Sensitieve Communicatie!
Tijdens deze trainingen leer je hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Je ervaart zelf wat stress kan doen met je brein, leert wat de juiste basishouding is om echt contact en vertrouwen te krijgen en leert om de ander het gevoel te geven dat je hem of haar echt begrijpt.

  • Doel: Leren hoe je een betere verbinding tussen dienstverlener en klant/gast/patiënt tot stand brengt. 

  • Doelgroep: Organisaties die te maken hebben met klanten of medewerkers die gebukt gaan onder chronische stress (bijv. schuldhulpverlening, zorg, servicedesk, gemeentes, etc)

  • Groepsgrootte: maximaal 12 deelnemers

Resultaten

Waarom is stress-sensitieve dienstverlening belangrijk?

Langdurige stress leidt tot fysieke en mentale klachten en beïnvloedt het gedrag (de zgn. executieve functies). Stress heeft invloed  op je denkvermogen. Stress leidt tot een korte-termijn-visie en tot gedrag dat je in betere omstandigheden niet vertoont. Gedrag dat niet zelden leidt tot meer problemen en zelfs zeer destructief kan zijn. Er is zelfs gebleken dat je IQ met 13 punten achteruit kan gaan als gevolg van chronische stress. Mensen die last hebben van chronische stress hebben o.a. moeite met:

  1. Emoties onder controle te houden;
  2. Focus houden/complexe instructies volgen;
  3. Onthouden;
  4. Helder te denken;
  5. Prioriteiten te stellen;
  6. Meerdere ballen hoog te houden (chaos in je hoofd);
  7. Plannen en organiseren => prioriteren.

Voor wie is deze training bedoeld? 

Organisaties die te maken hebben met klanten of medewerkers die gebukt gaan onder chronische stress (bijv. schuldhulpverlening, zorg, servicedesk, gemeentes, etc.)

Welke stress sensitieve dienstverleningstrainingen bieden we aan?

  • Echt contact maken door de juiste basishouding – 2 dagdelen
  • Empathie versus sympathie (reflectief luisteren) – 2 dagdelen
  • Hoe zet je de ander in beweging? – 2 dagdelen

Met behulp van een professionele trainingsactrice oefenen de deelnemers met het toepassen van stress sensitieve communicatie. De actrice wordt neergezet als “gedragsleverancier” en acteert niet, maar reageert op de ingebrachte praktijkcases. Door medewerkers zelf te laten ervaren, voelt het als echt en is het leereffect optimaal!

Door deze praktijkgerichte methode reflecteren we op basisvaardigheden als non-verbale communicatie en interpretatie. Belangrijkste doelstelling is om de deelnemers met praktijkcases te laten oefenen en ze het effect te laten ervaren van verschillende gesprekstechnieken en ze bewust laten worden van hun eigen gedrag en communicatie. De praktijk is het uitgangspunt voor de oefensessies, dus de deelnemers zullen voorafgaand aan de training een opdracht krijgen om uitgewerkte praktijkcases mee te nemen. 

De trainingen worden gegeven volgens de methode van Karin de Galan. 

“Bedankt voor de liefdevolle aandacht en super leerzame cursus. Jij voelt goed aan wat iemand nodig heeft, dat is een prachtige gave die niet iedereen gegeven is.”

“Ik doe dit werk al heel lang en realiseerde me door deze training dat ik klantgesprekken als een lopende band afwerkte. Het voelt alsof ik gereset ben en heb zin om mijn klantgesprekken vanaf nu op een andere manier te voeren.”

De trainer: Petra ten Hoor-Schmidt

De training wordt begeleid door Petra ten Hoor-Schmidt. 

“Ik geloof dat gastvrijheid de basis is van iedere succesvolle organisatie. Goede dienstverlening zit hem vooral in gastvrije houding en gedrag en de mate waarin medewerkers dat aan hun gasten en klanten laten zien en voelen. Een positieve beleving van gasten en klanten zorgt ervoor dat ze graag terugkomen en hun ervaring delen met anderen.”

Ben je benieuwd naar Petra’s profiel? Klik dan hier

Wil je meer weten of heb je interesse in deze training?

Inspiratie op maat!

Wij bieden geen standaard trainingen aan. Elk bedrijf en ieder team heeft andere behoeften, leerstijlen en verbeterdoelen. Elke training maken wij daarom op maat. Wat wel standaard is, is dat elke training inspirerend en afwisselend is en dat het geleerde direct kan worden toegepast in de praktijk door het transferplan.

Iedere medewerker ongeacht het beroep, heeft twee beroepen: je professie, maar daarnaast acteer je altijd als gastheer/-vrouw. 

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden. Interesse in een andere training of workshop? Klik hier voor ons complete aanbod!