Omotenashi

Gastvrijheid is een essentieel onderdeel van elk bedrijf. Of je nu werkt in de horeca, detailhandel, gezondheidszorg, of een andere sector, het is van cruciaal belang om klanten, patiënten, of gasten het gevoel te geven dat ze welkom zijn en dat hun behoeften en wensen worden gehoord en vervuld. Als het gaat om het verbeteren van gastvrijheid, kunnen we veel leren van de Japanse kunst van ‘omotenashi’. In deze blog leg ik uit wat omotenashi is, waar het vandaan komt, wat het oplevert, en hoe je het kunt toepassen in jouw organisatie.

Omotenashi

Meer dan een concept

Omotenashi is een Japans concept dat kan worden vertaald als ‘gastvrijheid’ of ‘dienstbaarheid‘. Het gaat verder dan alleen maar beleefdheid en goede manieren, en omvat het idee dat gastvrijheid een kunst is die de perfectie benadert. Het doel van omotenashi is om gasten een onvergetelijke ervaring te bieden die voldoet aan hun behoeften en verwachtingen, en zelfs hun verwachtingen overtreft. Het is geen ritueel, het is een manier van leven.

Omotenashi is meer dan 5 eeuwen geleden ontstaan in Japan, waar het een belangrijk onderdeel is van de cultuur. Het is verweven in de manier waarop mensen met elkaar omgaan, in de traditionele theeceremonie, en in de gastvrijheidsindustrie. Japanse hotels en restaurants staan bekend om hun ongeëvenaarde service en aandacht voor detail, en veel van deze bedrijven passen omotenashi toe in hun dagelijkse werkzaamheden.

In de basis gaat gastvrijheid over 3 zaken:

 • Pure oprechte gastvrijheid die uitgaat van gelijkheid
 • Vastberadenheid om met heel je hart het verschil te willen maken
 • Entertainment van de gast

Maar omotenashi is niet beperkt tot Japan. Het is een waardevol concept dat kan worden toegepast in elke organisatie die zich richt op het bieden van gastvrijheid aan klanten of gasten. Door omotenashi te omarmen en toe te passen, kunnen bedrijven hun service verbeteren en zich onderscheiden van hun concurrenten.

Voordelen

 • Een van de belangrijkste voordelen van omotenashi is dat het de klanttevredenheid verhoogt.
 • Wanneer gasten zich welkom en gewaardeerd voelen, zijn ze meer geneigd om terug te keren naar hetzelfde bedrijf en het aan anderen aan te bevelen.
 • Bovendien kan omotenashi een geweldige manier zijn om een sterke merkidentiteit op te bouwen en een gastvrije reputatie op te bouwen.

Principes

Omotenashi gaat uit van de volgende principes:

 1. Contactmomenten zijn speciaal
  Elk moment tussen de gast en gastheer zijn kostbaar. Ichigo Ichie: koester elke ontmoeting, want die komt nooit meer terug. Communiceer van hart tot hart: attent en aandachtig zijn, focus en volledige aanwezigheid wanneer je connectie maakt met een ander. Er volledig voor de ander zijn.
 2. Inleven in de ander
  Neem de tijd om te leren over de individuele behoeften en wensen van je gasten, en pas je beleving daarop aan. Zo voelt de gast zich speciaal en gewaardeerd. Bijvoorbeeld door een gepersonaliseerde cadeau te geven, een belangrijk ritueel in omotenashi.
 3. Perfectie en schoonheid in details
  Besteed aandacht aan de kleine dingen, zoals de inrichting, presentatie van de producten en van jouzelf als gastheer (m/v/x) en het personaliseren van een beleving. Kijk hoe je elk moment in de gastbeleving comfort kan bieden en je gast zo veel mogelijk relaxed en op zijn gemak voelt. Zorg dat alles tot in de puntjes is verzorgd, je goed voorbereid bent en zoek naar mogelijkheden om steeds te verbeteren en verrassen.
 4. Wees dankbaar
  Wees je altijd bewust dat de gast kan kiezen en jouw waardering verdient. Bedank je gasten voor hun bezoek en laat hen weten dat je hun aanwezigheid waardeert. Een simpel gebaar als het geven van een dankwoord kan een groot verschil maken in hoe de gasten zich voelen en de algehele gastervaring verbeteren.

In het kort, omotenashi is meer dan alleen gastvrijheid. Het is een kunstvorm die zich richt op het bieden van een onvergetelijke gastervaring die voldoet aan de behoeften en verwachtingen van de gasten. Door de principes van omotenashi toe te passen, kunnen bedrijven de klanttevredenheid verhogen en een sterkere imago opbouwen.

Je hoeft niet meteen een ticket naar Japan te boeken: bedrijven als Okura en Lexus omarmen de principes van omotenashi wereldwijd!

Dus, als je op zoek bent naar manieren om de gastvrijheid in jouw organisatie te verbeteren, overweeg dan omotenashi als inspiratiebron en gebruik de praktische tips om het toe te passen in jouw bedrijf.

Wil je alles weten over gastvrijheid? Bestel dan hier het boek ‘Het geheim van gastvrijheid’ van Laura de la Mar.

Heb jij aanvullende tips? Ik hoor het graag!

Gastvrij Leiderschap

Over Laura de la Mar

Laura de la Mar zet zich als gastvrijheidsstrijder in om mensen bewust te maken van de kracht van gastvrijheid en te helpen om gastvrije teams en bedrijven te creëren. Met veel passie en bevlogenheid helpt ze als trainer, coach, adviseur en spreker mensen uit diverse branches om gastvrijheid te ontwikkelen en borgen, leiderschap te ontwikkelen en teams in beweging te krijgen. Laura is daarnaast auteur, trotse eigenaar van Gastvrijheid in Bedrijf en oprichter van de Gastvrijheid in Bedrijf Community.

“Gastvrijheid is de rode draad en grootste passie in mijn leven. Ik heb echt de leukste baan ter wereld! Hoe gaaf is het als je mensen elke dag mag inspireren en helpen om zelf het verschil te maken. Gastvrijheid is de sleutel tot succes voor mensen en bedrijven.”

Bekijk hier het profiel van Laura.

Meer inspiratie, tips en tools?
Gastvrijheid in Bedrijf - Community
Gerelateerde berichten
Ken jij de Gastvrijheid in Bedrijf Community al?
 • Elke dag nieuwe inspiratie, ideeën en inzichten op het platform
 • Vergroot je netwerk met >200 gastvrijheidsleiders uit allerlei branches
 • Toegang tot de online Hospitality Academy met >200 e-learning lessen & DIY tools
 • Online live sessies en Hospitality Talks volgen en terugkijken