Nieuwe contacten leggen in de digitale (a)sociale wereld…


  ‘Ik zit in de trein… Voor mij zit een meisje met een koptelefoon op, te luisteren naar haar afspeellijst op Spotify. Ze maakt wat bewegingen met haar hoofd, waarmee ze duidelijk maakt dat ze compleet opgaat in haar eigen muziek. Naast mij zit een zakenman te werken achter zijn laptop, met oordopjes in. Om de vijf minuten wordt hij gebeld, waarschijnlijk door potentiële klanten. De man zucht na elk telefoongesprek en gaat verder werken met zijn oordoppen in. Samen met deze twee personen zit ik in een vierzits richting Zwolle. Terwijl we Assen binnenrijden, komt een oude vrouw langs welke aan het meisje tegenover mij vraagt of ze naast haar mag zitten. Het meisje (en ook de zakenman) hoort of ziet de oude vrouw niet, en gaat verder in de dagelijkse sleur…’

‘Ik kijk op, en observeer de coupe… Nee, we zitten niet in een stilte-coupé, en nee het is ook niet stil in de trein. Maar… geluiden van onderlinge gesprekken zijn erg ver te zoeken. De geluiden die wél aanwezig zijn, zijn geluiden van onder anderen: telefoongesprekken, luide muziek en het kauwen aan etenswaren en kauwgom. Hoe is het fenomeen ontstaan dat iedereen in zijn- of haar eigen wereld is tijdens de treinreis? Van de 45 man in één coupé zitten misschien vijf zonder smartphone, waaronder de oude vrouw welke op zoek is naar een vrije zitplaats.’

‘Hoe is het fenomeen ontstaan dat iedereen in zijn- of haar eigen wereld is, tijdens de treinreis?‘

Zijn wij als mensen bang of verlegen om een gesprek aan te gaan, zijn we ongeïnteresseerd of hebben we gewoonweg rust nodig in de trein?
In dit artikel gaan we nader in op het leggen van nieuwe contacten in deze digitale wereld.

(a)Socialer?
Maakt een digitale wereld ons asocialer? Of socialer? Eigenlijk is dat moeilijk te beantwoorden, aangezien we zoals in het voorbeeld, wél contact houden met onze buitenwereld (én meestal zijn dit bekenden). Je bent door middel van de digitale wereld veel meer op de hoogte van je ‘digitale-vrienden’. Je feliciteert elkaar, wat je normaal nooit had gedaan aangezien je je oom uit Zeeland al 5 jaar niet gezien hebt. De digitale wereld maakt ons naar bekenden dus socialer. Onbekenden daarentegen… Door de digitale wereld maken we vele malen minder gauw contact met onbekenden. Wanneer je vroeger als kind nieuw was in een woonwijk, ging je op pad om te kijken waar leuke, nieuwe vriendinnetjes wonen. Tegenwoordig doen we dit via Facebook, en ja, dit begint al steeds meer op vroege leeftijden. In de trein zeggen we geen gedag tegen de mensen die bij ons komen zitten. Wanneer een persoon een coupé binnen komt lopen, en hard ‘Goedemorgen’ roept, doet een ieder zijn oordoppen uit en pakt zijn of haar vervoersbewijs zonder op of om te kijken. Iedereen weet, dat moét de conducteur zijn! Wie zou anders zo vriendelijk de gehele coupé een goedemorgen wensen?

Afsluiten van de wereld
Iedereen heeft wel eens de behoefte om zichzelf af te sluiten van de buitenwereld. Oordopjes in, muziekje aan en even lekker languit de nieuwe Facebookupdates bekijken, of de serie van gisteravond terugkijken. Dit is natuurlijk geen enkel probleem, en een ieder heeft hier zo nu en dan behoefte aan. Daarentegen is en blijft het onderhouden van contacten essentieel voor het leven. Zowel in de privé- als in werksfeer. Waarom blijft het maken van contacten dan zo lastig?

Angst voor het onbekende
Je gaat naar een gelegenheid waar je nieuwe mensen zult ontmoeten. Je eerste werkdag, een feestje of een andere meeting, waarbij je nog (bijna) niemand kent. Dingen die door je hoofd gaan zijn: ‘Wat zullen ze van me denken…’ ‘Wat zullen hun interesses zijn?..’ of ‘Wat moet ik zeggen om een eerste goede indruk te maken..?’ Doordat we zo bezig zijn met al deze vragen, zijn we voornamelijk met onszelf bezig. Hoe mooi zou het zijn als we wat meer liefde voor een onbekende/vreemdeling zouden ervaren? In het Grieks wordt hiervoor het begrip Filoxenia gebruikt. (‘Liefde voor een vreemdeling’) We gaan bepaalde dingen invullen voor andere mensen, en zijn meer bezig met ons eigen gevoel, dan met de mensen om ons heen. Hierdoor wordt het reageren op onverwachte momenten als onspontaan ervaren. Verkrampingen in het lichaam, stotteren tijdens het praten… Mensen die gemakkelijk contacten leggen met nieuwe, onbekende personen hebben daar een aantal tips voor gegeven. Deze tips zijn als volgt:

  1. Wees jezelf, dit kost vrij weinig energie
    Het kost jezelf zeer veel energie om een bepaald imago voor te houden. Daarnaast ben je zoals je zelf bent het leukst en interessants. Wees eerlijk, oprecht en jezelf!
  2. Geef aandacht en wees geïnteresseerd
    Vind je het lastig om zelf aan het woord te zijn? Begin met een vraag voor de ander, op deze manier hoef je niet direct over jezelf te praten, en laat je blijken dat je geïnteresseerd bent in je medemens. De meeste mensen vinden het fijn om over zichzelf te praten, en voornamelijk wanneer de ander interesse toont. Voorbeeldzin: ‘Wat brengt jou hier?’
  3. Vergelijk jezelf niet met een ander
    Iedereen heeft zijn of haar goede, en minder goede punten. Voornamelijk door de digitale wereld gaan we onszelf vergelijken met bepaalde personen en karakteristieken. Deze personen hebben ook hun mindere momenten, alleen wordt dit verbloemt door de leuke en interessante updates in de digitale wereld. Het gras is altijd groener aan de overkant, maar probeer jezelf te zijn, en kijk wat jij al hebt bereikt. Wat maakt, dat jij trots mag zijn op jezelf?

Filoxenia – ‘Liefde voor een vreemdeling’

Deze blog is geschreven door Lisanne ten Cate. Meer inspiratie? Klik hier!